Aby nie piec kolejnego tradycyjnego tortu, wymyśliłam coś takiego:
Ciasto Bounty - czytałam wiele przepsiów na to ciasto, każdy inny, więc i ja zrobiłam swoją wersję:
Składniki:
- 3 jajka
- 72 g mąki
- 90 g cukru
- 200 g kokosu
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżka kakao
- 200 g masła, bądź margaryny
- 150 g mlecznej czekolady
Wykonanie:
- Upiekłam rzucany biszkopt z 3 jajek, 72 g mąki + 1 łyżka kakao, 90 g cukru (foremka w kształcie serca),
- Mleko zagotowałam z cukrem zwykłym i wanilinowym, dalej gotując wsypałam kokos i dalej gotowałam ok. 25 minut. Po tym czasie zdjęłam z ognia i dodałam 100 g masła i wymieszałam. Zostawiłam do wystygnięcia.
- Na zimny biszkopt wyłożyłam masę kokosową i całość polałam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z 100 g masła
- Wstawiłam do lodówki na min. 2 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz