poniedziałek, 24 maja 2010

Masa cukrowa

To ta masa towarzyszy mi przy każdym tworzeniu tortów :)
Znaleziona tu cincin, troszkę przeze mnie "doprawiona", jak dla mnie niezawodna.

Składniki:
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 17,5 ml wody
  • 25 g glukozy
  • 3/4 łyżeczki tłuszczu do smażenia "Planta"
  • 200 g cukru pudru
Wykonanie:
  • Żelatynę zalewamy zimną wodą, zostawiamy do wchłonięcia - min. 20 minut
  • Mieszaninę rozpuszczamy nad kuchenką (jakieś 5 cm nad), nie grzejemy jej za mocno
  • Gdy się rozpuści dodajemy "Plantę", chwilkę mieszamy, następnie dodajemy glukozę i mieszamy do jednolitej konsystencji
  • Masa musi być lekko gęsta, jeśli jest wodnista to chwilkę odczekujemy, aż zgęstnieje
  • Wykladamy ją na część cukry pudru (jakieś 100 g) i wyrabiamy do jednolitej masy, na tym etapie możemy masę zabarwić na dowolny kolor, najlepiej używając barwników w żelu (nie rozpuszczają masy). Masa nie może się kleić do rąk, powinna mieć konsystencję plasteliny. Nie używaną masę przechowujemy w woreczku, wypychając z niego całe powietrze.
Z tej masy powstały m.in. takie ozdoby:
 


Jak również torty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz