Znaleziona tu cincin, troszkę przeze mnie "doprawiona", jak dla mnie niezawodna.
Składniki:
- 1 łyżeczka żelatyny
- 17,5 ml wody
- 25 g glukozy
- 3/4 łyżeczki tłuszczu do smażenia "Planta"
- 200 g cukru pudru
Wykonanie:
- Żelatynę zalewamy zimną wodą, zostawiamy do wchłonięcia - min. 20 minut
- Mieszaninę rozpuszczamy nad kuchenką (jakieś 5 cm nad), nie grzejemy jej za mocno
- Gdy się rozpuści dodajemy "Plantę", chwilkę mieszamy, następnie dodajemy glukozę i mieszamy do jednolitej konsystencji
- Masa musi być lekko gęsta, jeśli jest wodnista to chwilkę odczekujemy, aż zgęstnieje
- Wykladamy ją na część cukry pudru (jakieś 100 g) i wyrabiamy do jednolitej masy, na tym etapie możemy masę zabarwić na dowolny kolor, najlepiej używając barwników w żelu (nie rozpuszczają masy). Masa nie może się kleić do rąk, powinna mieć konsystencję plasteliny. Nie używaną masę przechowujemy w woreczku, wypychając z niego całe powietrze.
Z tej masy powstały m.in. takie ozdoby:
Jak również torty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz