poniedziałek, 24 maja 2010

Rzucany biszkopt niezawodny

Dlugo trwało zanim znalazłam przepis na biszkopt odpowiedni do moich wymagań. Po wielu trudach, niskich, za suchych biszkoptach trafiłam na ten:

Składniki:
  • jajka
  • mąka
  • cukier
w proporcjach: 1szt : 24g : 30g
 
Wykonanie:
  • Całe jajka ubijamy z cukrem ok. 10 - 15 minut, czas jest tu bardzo ważny, masa powiększa sporo swoją objętość w tym czasie,
  • Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy
  • Przelewamy na formę wyłożoną papierem
  • Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 150 stopni
Po upieczeniu zrzucamy biszkopt na ziemię (razem z blaszką) z wysokości ok. 50 cm - biszkopt wtedy nie opada, wkładamy do uchylownego piekarnika do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz