niedziela, 23 maja 2010

Bułeczki hawajskie

Mimo, że dużo piekę i można powiedzieć że długo, to te bułeczki są moim pierwszym i już wiem, że nie ostatnim eksperymentem z pieczywem...



Bułeczki hawajskie:







Skład:

420g mąki
100g ananasa z puszki
60g wody
55g soku z ananasa
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1 jajko
50g mleka w proszku
50g wiórek kokosowych

Wykonanie:

1. Ananas kroimy w kawałki (jak kto lubi większe lub mniejsze),
2. Do miski wkłądamy wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych,
3. Całość wyrabiamy, pod koniec dodajemy wiórki,
4. Ciasto podsypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinkę,
5. Potem tworzymy z ciasta wałeczek i dzielimy na 12 części,
6. Każdą część formujemy na bułeczkę i układamy na natłuszczonej blaszcze, zostawiamy na 30 minut do odpoczęcia :)
7. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do rozgrznego do 190 stponi piekarnika na 15 minut, pieczemy na piękny rumiany kolor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz