wtorek, 1 czerwca 2010

Eklerki

Pyszne, lepsze niż sklepowe :)




CIASTO:

Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g margaryny lub masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
Wykonanie:
  1. Wodę zagotować z margaryną,
  2. Wsypać mąkę i "zaparzać" ciągle mieszając (uważać aby się nie przypaliło) do czasu uzyskania jednolitej masy, pozostawić do wystudzenia,
  3. Miksując widełkami do ciasta drożdżowego dodawać po jednym jajku,
  4. Gotowe ciasto nakładać na blachę łyżką, bądź za pomocą woreczka w postaci pasków 10cm na 3cm,
  5. Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza,
  6. Po upieczeniu studzić na kratce, wystudzone przekroić wzdłuż i przełożyć kremem lub śmietaną
KREM:
 
Można ugotować gotową mieszankę do karpatek lub z przepisu:
 
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka  
  • 3 łyżki cukru  
  • 200 g masła
Wykonanie:
  1. 250 ml mleka zagotować z cukrem,
  2. Pozostałe 250 ml mleka wymieszać z mąkami, żółtkami i dodać do gotującego się mleka - ugotować budyń
  3. Wystudzić, a następnie utrzeć masło i dodawać do niego po łyżce budyń
  4. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz