CIASTO:
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 125 g margaryny lub masła
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
Wykonanie:
- Wodę zagotować z margaryną,
- Wsypać mąkę i "zaparzać" ciągle mieszając (uważać aby się nie przypaliło) do czasu uzyskania jednolitej masy, pozostawić do wystudzenia,
- Miksując widełkami do ciasta drożdżowego dodawać po jednym jajku,
- Gotowe ciasto nakładać na blachę łyżką, bądź za pomocą woreczka w postaci pasków 10cm na 3cm,
- Piec 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza,
- Po upieczeniu studzić na kratce, wystudzone przekroić wzdłuż i przełożyć kremem lub śmietaną
KREM:
Można ugotować gotową mieszankę do karpatek lub z przepisu:
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
Wykonanie:
- 250 ml mleka zagotować z cukrem,
- Pozostałe 250 ml mleka wymieszać z mąkami, żółtkami i dodać do gotującego się mleka - ugotować budyń
- Wystudzić, a następnie utrzeć masło i dodawać do niego po łyżce budyń
- Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz