niedziela, 23 maja 2010

Pani Walewska, zwana również Pychotką

Ciasto jest poprostu rewelacyjne, nie za słodkie, jednym słowem "pychotka" :)




Ciasto kruche:

500g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
200g masła lub margaryny

Beza:

6 białek
1,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

500ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
200g masła
kilka kropli aromatu waniliowego

Ponadto

słoiczek dżemu porzeczkowego ok. 450g
orzechy włoskie lub płatki migdałowe

Wykonanie:

Ciasto kruche:

1. Wszystkie składniki zagnieść
2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części
3. Jeśli posiadamy dwie blaszki (25x33) to na obie wykładamy papier do pieczenia, a następnie wykładamy na każdą część ciasta i rozkładamy (można wcześniej rozwałkować na potrzebny wymiar)
4. Każde ciasto smarujemy dżemem

Beza:

5. Ubijamy białka na sztywną pianę
6. Powolutku dodajemy cukier i ubijamy nadal
7. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy
8. Wykładamy na naszych ciastach
9. Wierzch posypujemy orzechami lub płatkami
10. Jeśli mamy tylko jedną blaszkę należy najpierw ubić bezę z połowy składników, a dopiero po upieczeniu pierwszej części ubić następną
11. Pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut.

Krem:

12. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami.
13. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować.
14. Ostudzić
15. Masło utrzeć mikserem
16. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat.
17. Przekładać:
- ciasto
- krem
- ciasto.
18. Chłodzić w lodówce ok. 4 godzin

Smacznego

A przepis na Pychotkę znalazłam tu Moje Wypieki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz