wtorek, 1 czerwca 2010

Nadziewane świnki

Idealne na przekąskę, a także do barszczu czerwonego. Przepis znalazłam w gazetce "Mój przepis"


Ciasto drożdżowe:

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
  • Zagnieść wszystkie składniki, uformować kulę, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Ciasto maślane:
 
Składniki:
  • 150 g mąki
  • 150 g margaryny lub masła
Wykonanie:
  • Zagnieść mąkę z margaryną.
  • Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość połączyć je z ciastem maślanym i wyrobić na jednolitą masę.
Farsz
 
Składniki:
  • 300 g pieczarek
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
Wykonanie:
  • Przesmażyć wszystkie składniki razem i wystudzić
 
  • Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm w kształcie prostokąta i układać na nim farsz bliżej jednej z dłuższych krawędzi, ale nie za dużo.
 
  • Drugą krawędzią przykryć farsz, wykrawać kółka szklanką
 
  • Każdą "kulkę" posmarować białekim połączonym z łyżka mleka
  • Z ciasta wykrawać kieliszkiem kółka, pokroić je na ćwiartki -  to będą uszy
  • Wykrawać mniejsze kółka - ryjki, dziurki w ryjku zrobic nożykiem
  • Przykleić uszy i ryjki na "kulki" posmarować je białkiem z mlekiem, a oczy zrobić z ziarenek pieprzu
 
  • Odstawić do wyrośnięcia, piec 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza do zarumienienia
 

1 komentarz:

  1. Oj jakie urocze świnki
    p.s nie wiedziałam ,że masz blog :)))
    Margot

    OdpowiedzUsuń