Ciasto drożdżowe:
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 14 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Zagnieść wszystkie składniki, uformować kulę, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Ciasto maślane:
Składniki:
- 150 g mąki
- 150 g margaryny lub masła
Wykonanie:
- Zagnieść mąkę z margaryną.
- Gdy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość połączyć je z ciastem maślanym i wyrobić na jednolitą masę.
Farsz
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 150 g boczku
- 1 cebula
Wykonanie:
- Przesmażyć wszystkie składniki razem i wystudzić
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm w kształcie prostokąta i układać na nim farsz bliżej jednej z dłuższych krawędzi, ale nie za dużo.
- Drugą krawędzią przykryć farsz, wykrawać kółka szklanką
- Każdą "kulkę" posmarować białekim połączonym z łyżka mleka
- Z ciasta wykrawać kieliszkiem kółka, pokroić je na ćwiartki - to będą uszy
- Wykrawać mniejsze kółka - ryjki, dziurki w ryjku zrobic nożykiem
- Przykleić uszy i ryjki na "kulki" posmarować je białkiem z mlekiem, a oczy zrobić z ziarenek pieprzu
- Odstawić do wyrośnięcia, piec 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza do zarumienienia
Oj jakie urocze świnki
OdpowiedzUsuńp.s nie wiedziałam ,że masz blog :)))
Margot